ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
Στη Μεσοποταμία βρέθηκαν τα πρώτα κοσμήματα και χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή. Ο άνθρωπος αρχικά ζωγράφιζε το σώμα του, κρεμούσε πάνω του ότι έβρισκε στη φύση γιατί απλά ήθελε να αρέσει αλλά και να ξεχωρίζει. Κατόπιν την εποχή του χαλκού αρχίζει να φτιάχνει εργαλεία για να μπορέσει να επιβιώσει αλλά και κοσμήματα για να στολίζεται. Μετά ανακάλυψε τα υπόλοιπα μέταλλα και πέτρες και αρκετά μετά, την μίξη των μετάλλων, ώστε να γίνουν ανθεκτικά τα εργαλεία του αλλά και τα στολίδια του.
Σήμερα όμως υπάρχει μια τεράστια εξέλιξη στο χώρο της κοσμηματοποιΐας αλλά τα βασικά συστατικά παραμένουν ίδια. Από το σχεδιασμό μέχρι να πάρει την τελική του μορφή ένα κόσμημα, υπάρχει μία διαδρομή από διάφορα στάδια όπως λιώσιμο μετάλλου, χύτευση, γυάλισμα, τοποθέτηση πετρών, τελικό φινίρισμα κ.α.
Η τέχνη του κοσμήματος είναι το πάθος μας και το μεράκι μας. Το εξελίσσουμε και το αναπτύσσουμε πιστοί στην παράδοση και στην ιστορία ΘΕΟΔΩΡΟΥ.
ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ
Χρυσό Περίαπτο Μαλίων
Μία από τις μοναδικές μινωϊκές παραστάσεις είναι το χρυσό κόσμημα που έχει βρεθεί στην περιοχή Χρυσόλακος των Μαλίων. Παρουσιάζει 2 αντικριστές μέλισσες που έχουν στο στόμα τους μία σταγόνα μέλι, την οποία μαζί προσπαθούν να εναποθέσουν στη στρογγυλή κηρήθρα που κρατούν με τα πόδια τους. Η απόδοση των μελισσών είναι τέλεια και απόλυτα φυσιοκρατική σε σχέση με τη ζωή του εντόμου αυτού. Το κόσμημα φέρει κοκκίδωση που εμφανίζει αριθμητικές συμπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται, πιστεύουμε, με το βιολογικό κύκλο της μέλισσας. Πατήστε εδώ για να δείτε το κόσμημα.
Βιβλιογραφία Μηνάς Τσικριτσής – Ξενοφων Μουσάς. “Δίας & Μέλισσα – Μια αρχαιοαστρονομική προσέγγιση”